
Cool RF ile gerçekleştirilen miyoliz işlemi özellikle obezite problemi olanlar, daha sonra gebe kalmak isteyen ya da ameliyat olmaktan çekinenler için uygun bir yöntemdir.
Miyoliz işleminde kullanılan iğne ucunun 12-20 derece arasında olması nedeniyle bu işleme soğuk radyofrekans ya da Cool RF adı verilmektedir. Bu sistemde dünyada ilk kez kendi algoritması yer alan bir jeneratör ve transvajinal RF elektrotu bulunmaktadır.
Miyoliz işlemi en minimal invazif yöntem olduğu için iyileşme süreci oldukça kısa ve rahattır. Hastalar işlem sonrası aynı gün taburcu edilmektedir. Birkaç gün içerisinde günlük hayatlarına dönebilirler.
Soğuk RF yönteminin dışında çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Mikrodalga radyofrekans ve cryomyoliz bunlardan bazılarıdır. Bu yöntemlerin kendilerine göre bazı üstünlükleri ve eksiklikleri vardır.
Evet, miyom gebeliğe engel olabilir. Miyom endometriyumdan kaynaklanıyorsa veya endometriyumun şeklini bozuyorsa embriyonun endometriyuma tutunmasını engeller ve böylece gebeliği önleyebilir. Ayrıca endometriyumu etkileyen miyomlar hamile kadınlarda düşük yapma riskini artırır.
Uterustaki miyom; servikse yakınsa ve kapatmışsa, regl kanaması uterus dışına akamadığı için regl görmeyebilirsiniz. Serviksten boşalamayan regl sıvısı rahim boşluğunda birikerek uterus boşluğunda gerginliğe ve alt karın bölgesinde şiddetli kramp benzeri ağrıya neden olur.
Bazı kişinin doğurganlığını yok edebilir. İlaçlara veya diğer tedavilere yanıt vermeyen kişilerde uterusun alınması gerekir. Peki, tüm uterus miyomları hamilelik problemlerine neden olur mu? Bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. Ancak çoğu miyom, düzenli kontrollerle, ilaç tedavisiyle veya uterusun alınmadığı operasyonlarla sağaltıldığında gebe kalma şansı ortadan kalkmaz.
Sezaryen sırasında aşırı kanama riski nedeniyle, miyomların alınması önerilmez. Ancak miyomlar uterus duvarının dışındaysa ve oraya sabitlenmişse alınabilirler. Hamilelikten önce miyom ameliyatı olanlar, çok düşük bir olasılık olmasına karşın doğum sırasında uterus yırtılması yaşayabilir. Bu bilgilerin gebeye doğumdan önce verilmesi çok önemlidir. Miyomlarda patlamalar asla görülmez. Yumurtalık kisti ile karıştırılmamalıdır. Miyomlar düz kas tümörleridir. Şekilleri sert kauçuğun kıvamında veya kaya kadar serttir. Bu iki hastalığı birbirine karıştırmamak için jinekolojik muayenenin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Böylece doğru tanı, doğru sağaltımı beraberinde getirir.
Miyomlar zamanla bazı değişiklikler gösterir ve buna “dejenerasyon” denir. Pek çok dejenerasyon türü olmakla birlikte en önemlisi sarkomatöz dejenerasyondur. Sarkomatöz dejenerasyon, miyomun artık kötü huylu olduğunu gösterir. Miyomlar iyi huylu tümörler oldukları için genellikle kanser olarak adlandırılmazlar. Ancak sarkomatoz değişiklikler görüldüğünde miyom artık kanser olarak adlandırılmaktadır. Konuyla ilgili birçok çalışmada farklı rakamlar verilse de miyomda sarkom görülme sıklığı (kanser olma olasılığı) 500 kadında birdir. Hasta yaşlandıkça bu olasılık artar. Başka bir deyişle, daha genç hastaların kötü huylu miyomlara sahip olma olasılığı daha düşüktür. Ameliyatsız bir miyomun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu söylemek çok zordur. Günümüzde birtakım yöntemler kullanılsa da bu tanı genellikle miyom alınması ve patolojik inceleme sonrasında konur.
Miyomlar, uterusun düz kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar ilaçla veya operasyonla tedavi edildikten sonra yineleyebilir. Hastanın uterusu alınırsa (histerektomi), uterus kas dokusu kalmadığı için miyomlar yinelemez.
Miyomlar, uterusun neresinde oluştuklarına bağlı olarak cinsel yaşamınızda bazı sorunlara neden olabilir. Vajene doğmuş miyom varlığında cinsel ilişki oldukça zordur. Yine mukoza altı ve servikal miyomlar ilişki sırasında ağrıya ve ilişki sonrasında kanamaya neden olabilir. İntramural ve seroza altı miyomlar genellikle herhangi bir yakınmaya neden olmaz, ender olarak cinsel ilişki sırasında ağrı yapabilirler.
Miyomlar, uterusun kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Kistler yumurtalıklardan kaynaklanan iyi huylu yapılardır. Yani ikisi de farklı yerlerden kaynaklanır. Kistlerin genellikle sıvı ile doludur. Miyom ise belirli bir yapıya sahiptir.